dimarts, 18 de novembre del 2008

A SANT ANDREU NO TENIM REI ( NI ALCALDE!!)


"Estimats amics, en aquesta Barcelona tot està sota control... Tot?... No! Una vila poblada per irreductibles santandreuencs resisteix ara i sempre a l'invasor, amb una poció màgica que els fa invencibles: ELS CÀNTICS!"


Dissabte 15 de novembre: Cop de Garrot vam anar a Sant Andreu del Palomar a una botifarrada anti-monàrquica i en solidaritat amb una santandreuenca que va ser jutjada per injúries a la corona espanyola per haver cremat fotos del rei. Un cas més d'aquesta onada repressiva vers el jovent combatiu d'aquest poble, que com ja hem dit moltes vegades i no ens cansarem de repetir: NO TENIM REI!!


La jornada constava d'un dinar (concretament botifarrada) amb més d'un centenar de persones, bastoners, el grup de les guilleries Salsa Pastor i el Pogo del Organillo.






En aquesta actuació vam contar amb col.laboracions especials. Per un costat vam comptar amb l'inestimable ajuda d'en Víctor, el nostre graller de la Catalunya Tropical (per més senyes de Sitges) que amb el Boix, el Boig i en Bakari formaven un quartet exepcional, digne de les millors gales del Liceu (abans de que el cremessin), i per altra banda vam anticipar-nos al debut dels bastoners de Sant Andreu, segrestant dos membres, vestint-los de copdegarrotaires i fent-los ballar la cirereta amb nosaltres. A tots vosaltres moltes gràcies, especialment al Víctor que el varem avisar el dia abans (ara ja l'has cagat, nano, del Llobregat en avall ets un dels nostres titulars) i gràcies obviament a la nostra madrina que va aconseguir el contacte. Aprofitem per comunicar que els bastoners de Sant Andreu debuten el dia 29 de novembre a la festa major d'aquest poble, mal anomenat barri pels que no coneixen la seva realitat. Sort en el debut!






Una de les grans satisfaccions que vàrem tenir, i una fita no realitzada abans per cap colla bastonera, va ser l'execució d'un ball inèdit, d'un gènere no gens explotat pel folklore popular: l'himne revolucionari anarquista "Arroja la bomba".



Després de repetir el ball on van debutar els bastoners santandreuencs la vetllada va ser amenitzada pel grup de les Guilleries Salsa Pastor, que ens van oferir un repertori d'autèntics clàssics: Ovidi, Lluis Llach, "Ay Carmela", J.M. Cantimplora (el nostre "mestre de mestres")... Un dels moments més impactants va ser escoltar una versió del "No te rindas" de Kop tocada amb acordió, calaix flamenc i guitarra acústica: no tenim paraules, sou uns cracks!...i parlant de cracks: el Pogo del Organillo. Si ens havíem quedat sense paraules per descriure el grup d'abans, no creiem que la següent actuació pugui ser descrita. S'ha de veure i s'ha de viure. Només us direm que l'hem fitxat per venir a Berga...i això que l'artista no havia dormit gaire. Anava armat amb un orgue i els grans clàssics del punk, i el resultat l'haureu de veure vosaltres mateixos quan pugueu. Repetim: no us ho podeu perdre!!!!






Acabada la jornada anti-monàrquica vam anar a fer poble, pels bars on els santandreuencs ens van portar. Cal dir que en aquests locals semblaven apreciar els càntics que els oferíem els Cop de Garrot (som així d'agraïts) i els còmplices que vam anar fent durant la nit. Resultat: a les 12 de la nit una quinzena de persones, entre les quals bastonaires, pogo-organillos, reporters de premsa seria i un violinista, realitzant -amb una perfecció envejable- balls de patum, de bastons i tradicionals davant de la vivenda de l'ex-regidor del districte ("Ferran Julià, tal faràs tal trobaràs!"). El repertori va incloure salt de plens (amb foc), Arroja la bomba, A les barricades, l'Estaca...

Final de festa: actuació sorpresa de la Guardia Urbana, que lluny d'apreciar l'art i la tradició popular, ens van convidar a portar el nostre art a una altre lloc (era més fàcil traslladar el regidor que tota la banda...). Maleïts!!! Us posem un video perquè jutgeu si el que estavem fent mereixia una visita policial o una ronda gratis a un bar!!





Bé, aquest - de moment - ha estat el nostre tour 2008, no tenim cap més actuació programada, per tant, aprofitarem per preparar nous balls i aprendre (o millorar) els que ja tenim. Però sobretot tenim una fita: recuperar el ball que es realitzava a Berga ara fa més de 100 anys. Ens costarà trobar algú que recordi com anava, però nosaltres som molt tossuts i ens en sortirem.


Ben aviat tindreu notícies nostres... Salut!!



Cop de Garrot a la monarquia!!!!!

Cop de Garrot fins la victòria final!!!!!

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Bones genteta! Acabo de llegir i observar el relat de la fantàstica actuació del dissabte passat a Sant Andreu i... no tinc paraules... De fet, estic una mica espantada per la meva amnèsia (amnèsia? No pas... era una altra cosa oi...?) M'he quedat de pasta de moniato quan he vist l'actuació nocturna... He de confessar que tinc llacunes -ai las!- i no recordo res més que la presència de dos personatges -no sé si de ficció- que van interrompre alguna cosa... Gràcies a vosaltres, he pogut saber que ballàvem i que érem molta penya i molt animada... Llàstima, va ser un dia fantàstic (malgrat tot i,sobretot per mi, malgrat l'endemà...uff!!) i encara podia haver estat millor! Així que, ja ho sabeu... quan vulgueu, podeu venir a oferir-nos més "cultura festivorevolucionària" fins a altes hores de la matinada, que nosaltres ens hi afegirem amb ganes.
I recordeu que el 28 de novembre -d'aquí ben poc...- comença la nostra festa major fins el 6 de desembre! Evidentment, hi esteu convidades.
Molts petons des de la vila irreductible del nord-est de Barcelona!
laia

Anònim ha dit...

si senyor bastoners!!! ampliant el repertori, ja tinc ganes de pasar-me per l'ate per aprendre el nou ball, mentrestant l'aniré mirant una vegada i una altre per l'ordenador.

Una abraçada desde cheste.

Visca la terra!!! (i la benzina també)

Isaac.

Anònim ha dit...

bones bastoners/es!!

soc una bastonera que us escriu des de la okupada ub-central, la lluita contra l'atac neoliberal que pateix l'ensenyament continua amb més força que mai!
aqui us deixo uns links perque, si voleu, us informeu i estigueu al corrent de com transcorre tant la okupació com totes les altres lluites que s'estan portant a terme:
http://www.tancadaalacentral.blogspot.com/
http://assembleafacultats.blogspot.com/ (la primera es generica i la segona es la D'UB- Raval!!)

be gent un petonas i COP DE GARROT A BOLONYA!!! salut